top of page

Kiinalaisen lääketieteen viiden elementin viisaudet, osa 3: VESIOlemme syvällä talven syleilyssä, vesi-elementin valtakunnassa.


Suomen leveysasteilla kaikki vuodenajat näkyvät ja tuntuvat selkeästi. Jos elämme tasapainossa vuodenaikojen kanssa, voimme ylläpitää terveyttämme parhaalla mahdollisella tavalla.


Talvi on hiljaisuuden ja levon aikaa. Yin-energia on nyt vahvimmillaan jolloin myös qi eli elämänvoima virtaa meissä syvällä. Saatat pohtia elämääsi, ja itseäsi syvällisemmin. Sinulla voi olla suuri tarve käpertyä lämpöön ja vain olla. Vaikka hiihtolenkit raikkaassa pakkassäässä tuntuvat hyviltä ja saamme siitä energiaa, on lepo yhtä tärkeää.


Vesielementin sisäelinpari on munuaiset ja virtsarakko. Jos kulutat energiaasi liialliseen työntekoon, nukut liian vähän tai koet paljon masennusta tai ahdistusta - nämä vaikuttavat erityisesti munuaisiin ja saatat kokea:


Kylmyyttä kehossa

Pelon ja masennuksen tunteita

Yleistä voimattomuutta, uupumusta

Alaselkäkipuja, heikkoutta polvissa


Miten hoidat itseäsi talven aikana:


Syö lämmintä, kypsytettyä ruokaa. Mausteiset padat ja keitot ovat hyviä, uunijuurekset, ja misokeitto jossa on merilevää.

Vältä kylmiä salaatteja ja smoothieita.

Pidä balanssi liikunnan ja levon välillä

Käy aikaisin nukkumaan

Käytä inkivääriä teehen ja tee siitä myös jalkakylpy iltaisin ennen nukkumaanmenoa

Vältä liiallista työntekoa


Kevät luo aikaa uusille muutoksille ja inspiraatiolle. Hellitä vielä isoissa muutoksissa ja lepää. Kirjoita päiväkirjaa, tunnustele olotilaasi ja pinnalle pyrkiviä tunteita. Ole itseäsi kohtaan lempeä ja hyväksyvä.

27 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page