top of page

Kiinalaisen lääketieteen viiden elementin viisaudet, osa 1: MAA


Loppukesän MAA-elementti kutsuu sinut rauhoittumaan ja keskittymään tähän hetkeen. Kesä on tuntunut lipuneen jo ohi, mutta syksykään ei ole vielä alkanut. Aamu saattaa olla viileä mutta aurinko lämmittää iltapäivästä.

Loppukesä on yksi viiden elementin vuodenaika. Maa-elementti voimistuu myös kaikissa vuodenaikojen vaihtumisissa. Se on parasta aikaa löytää balanssia ja rauhaa, sekä hoivata kehoa ja varsinkin ruoansulatuselimistöä.

Maan sisäelinparit perna ja mahalaukku vastaavat ruoansulatuksesta. Kärsitkö löysästä vatsasta, ja/tai ummetuksesta, turvotuksesta, väsymyksestä, aivosumusta, painavista jaloista? Silloin maa-elementtisi on voinut mennä epätasapainoon. Silloin myös mielesi voi täyttää murheet ja huolet, ja saatat jäädä jumiin ajatuksiin, tilanteisiin tai käyttäytymismalleihin.

Oikealla ruokavaliolla voidaan vahvistaa perna-mahalaukun qi:tä eli elinvoimaisuutta.

Suosi:

Porkkana

Bataatti

Kurpitsa

Lehtikaali

Täysjyväviljat

Inkivääri, fenkoli, kardemumma, korianteri

Vältä:

Maitotuotteet

Sokeriherkut

Salaatit

Smoothiet

Kylmät juomat

Rasvaiset ja öljyiset ruoat

Maa-elementtiin liittyy vahvasti kosteus, hitaus, tukkoisuus. Maitotuotteet, raa’at ruoat ja muut vältettävien listassa olevat ainekset lisäävät pernan ja mahalaukun toiminnan kuormitusta.

Me maa-elementin tyypit olemme hoivaavia, emoaattisia ja lempeitä. Vähän kuin kanaemoja! Ole kuitenkin tarkkana ettet ota koko maailmaa harteillesi kannettavaksi… Opettele sanomaan ei, ja huolehdi omista terveistä rajoistasi.

Nyt on paras aika yksinkertaistaa elämää - hyggeillä! Keitellä teetä ja antautua läsnäolon voimaan. Käydä lenkkeilemässä ja tehdä avaavia joogaharjoituksia.

Oletko huomannut, että maa tuoksuu jo erilaiselta kuin kesällä?


#viisielementtiä #kiinalainenlääketiede #kiinalaisenlääketieteenakatemia #maa #maaelementti #ruoansulatus #läsnäolo #

33 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page