top of page

Kiinalaisen lääketieteen viiden elementin viisaudet, osa 2: METALLIPuut luopuvat lehdistään ja kylmä viima tunkeutuu luihin saakka. Ollaan syvällä syksyssä, ja metalli-elementin vaikutuspiirissä.

Syksy on lempivuodenaikani. Rakastan kirpakan raikasta ilmaa ja oikein tunnen miten paljon hengitysilmassa on qi:tä eli elinvoimaa!

Tunnistan myös tämän metallielementin psyykkisen, melankolisen vaikutuksen.

Suru liittyy metalli-elementin tunnetilaan. On vahva muutoksen aika, luonnon kiertokulku on juuri nyt luopumisessa ja irtipäästämisessä. Tunnet ehkä tarpeen kääntyä sisäänpäin, miettiä elämääsi…

Metallin sisäelinparit ovat keuhkot & paksusuoli. Näiden elinten tehtävä on puhdistaa meidät kuonasta ja ylläpitää immuniteettiamme. Syksyllä näiden elinten qi on erityisen haavoittuvainen. Flunssa iskee ensimmäisenä hengityselimiin ja saatamme sairastua helpommin.

Hyviä keinoja tukea kehko-paksusuolen energiaa, vahvistaa immuniteettia sekä kohottaa mieltä:

  • Hengitys! Erilaiset pranayama eli hengitysharjoitukset buustaavat, ei vain keuhkojasi, vaan koko olemustasi.

  • Lämpö! Salaatit ja smoothiet olivat viilentäviä kesäruokia, nyt on aika nauttia lämpimistä ja mausteisista pata -ja uuniruoista. Täysjyväviljat, chili, inkivääri, mustapippuri, sipuli ja valkosipuli lisäävät kehon sisäistä lämpöä ja aktivoivat ruoansulatusta. Päärynät ja omenat ovat nyt erityisen hyviä, etenkin kypsytettynä pähkinöiden tai manteleiden, hunajan, kardemumman ja kanelin kera.

  • Hyvinvointi! Laita qi virtaamaan raikkaalla kävelylenkillä ja sen päätteeksi loikoile lempeissä löylyissä. Tee avaavia, pitkiä joogavenytyksiä ja hengittele.

  • Tutkiskele onko sinulla asioita joista on vaikea päästää irti. Totuttuja käyttäytymismalleja tai ajatusmalleja. Anna asioiden ja ajatusten virrata lävitsesi takertumatta niihin. Sano hyvästit mielen ja kehon kuona-aineille! Konmarita turhat tavarat ja vaatteet. Tee tilaa uusille ideoille ja suunnitelmille.

  • Hoidata itseäsi syvärentouttavilla ja vahvistavilla hieronnoilla tai akupunktiohoidoilla. Tee pienestäkin itsesi hoitamisesta tärkeä arkirutiini.


#kiinalainenlääketiede #viisielementtiä #metallielementti #ainoerlangga #hyvinvointi

25 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page